Saana Jaakkola

Valpas tarjoaa tietoa vastuullisesta matkailusta

Korona loi toimittaja Saana Jaakkolan luomalle vastuullisen matkailun medialle ennennäkemättömän tarpeen.

”Olen työstänyt vastuulliseen matkailuun keskittyvää mediaa pitkään. Kehitin sitä aluksi kollegan kanssa ja kun hän suuntasi uusiin tehtäviin, jatkoin työtä yksin. Teen pääasiassa matkailutoimittajan työtä ja kun korona tuli päälle, lähtivät kaikki työt. Sivutoimisesti tekemäni paikallisoppaan hommatkin piti perua.

Mutta luomani media, vastuullinen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valpas (https://valpas.media/), sille tuli koronan ansiosta kriittisempi tarve kuin koskaan aikaisemmin.

Yksinyrittäjänä jäin Business Finlandin ja ELY-keskuksen kehittämistukien ulkopuolelle. Se harmitti, mutta sitten bongasin Satakunnan Yrittäjien uutiskirjeestä Sytyttämö-palvelun. Oli hienoa, kun sain hyödyntää sitä, vaikka en Business Porin ydinalueeseen kuulunutkaan.

Sytyttämössä sparrasin Staartin Juha Laitisen ja Paula Kangasniemen kanssa. Valitsin Staartin puhtaasti kuvauksen perusteella: ”Autamme merkityksellisiä brändejä kasvamaan, koska hyvillä brändeillä on mahdollisuus parantaa maailmaa.” Kuvaus kolahti, sillä Valpas on matkailumedia, jolla on oikeasti merkitystä.

Sain tehtyä itselleni asennemuutoksen. Nyt ei auta luovuttaa, vaan painaa täysillä suomalaisella sisulla eteenpäin. Tajusin myös, että tarve on nyt tärkeämpää kuin täydellisyys ja nujersin sisäisen perfektionistini. Jokainen uutta palvelua lanseerannut tietää, miten paljon yksityiskohtia voisi hioa, muokata ja hienosäätää. Jos sitä säätämistä ei lopeta, valmista ei tule koskaan.

Poikkeusolojen hyvä puoli oli se, että pystyin vihdoin keskittämään aikani ja energiani median kehittämiseen. Muuten Valpas ei olisi välttämättä vieläkään nähnyt päivänvaloa. Koronan myötä vastuullisten matkailuvalintojen tekeminen ja niistä viestiminen ovat tärkeämmässä roolissa kuin koskaan, mutta aiheesta on vaikea löytää tietoa. Valpas vastaa tähän tiedon tarpeeseen.

Muutama viikko Valppaan julkaisun jälkeen voin todeta, että palaute on ollut todella hyvää ja olen saanut paljon kiitosta sekä matkailijoilta että matkailualan toimijoilta, sillä tällaiselle kokonaisuudelle on ollut huutava tarve. Koronan ansiosta vastuullisen matkailun rinnalle syntyi vastuullisen vapaa-ajanvieton teema. Koska kuten korona on meille opettanut, aina ei ole järkevää tai edes mahdollista matkustaa.”